Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için her yıl düzenlediği Duygu Asena “Kadının Hâlâ Adı Yok” Roman Ödülü sonuçlandı. Doğan Hızlan başkanlığında toplanan Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral, Elif Tanrıyar ve geçtiğimiz yılın ödül sahibi Nermin Yıldırım’dan oluşan seçici kurul, 17 Mayıs 2022 Çarşamba günü yaptığı toplantıda Seray Şahiner’i, Ülker Abla adlı eseriyle ödüle değer gördü.
Jüri, ödül gerekçesinde;
Seray Şahiner’in, İlk öykü kitabı ‘Gelin Başı’ndan bugüne kariyeri boyunca kadın meselesinin üzerine giden, bunu temel mesele edinen, eserlerinde kadınlar arası dayanışmayı önemseyen bir yazar olduğunu belirterek gösterdiği süreklilikle ve tüm bunları yarattığı güçlü, akılda kalıcı roman kahramanları aracılığıyla okurlara aktaran bir yazar olduğu vurgulandı. Kurduğu bu edebi dünyanın yeni ürünü olan Ülker Abla romanı da kendine özgü dili, gözlem gücü ve hikayesiyle oy birliğiyle ödüle değer bulundu.
Ödülün bu yılki sahibi Seray Şahiner ise duygularını şu şekilde dile getirdi;
“Kadının Adı Yok’u yazan Duygu Asena adına verilen edebiyat ödülünü, ismine “abla” sözü ile koruma getirmeye çalışan bir kadını anlattığım Ülker Abla romanıyla almaktan büyük mutluluk duydum. Şimdi yürüdüğümüz yoldaki engelleri, bir meselesi olmaya dair pek çok eleştiriyi yıllar öncesinden göğüsleyerek, bugün yazı masasına daha büyük cesaretle oturmamız için birçok bedeli peşinen ödeyen Duygu Asena ile anılmak onur verici. Seçici kurula, taltifinden dolayı teşekkür ediyorum.”
Ülker Abla romanı tanıtım bülteninden:
Ödüllü yazar Seray Şahiner’den sarsıcı bir roman unutulmayacak bir karakter!..
“Hani diyorlar ya, rüyamda bunun bir rüya olduğunu biliyordum diye…
Kâbustayım ama bunun hayatım olduğunu biliyorum.”
Hem benzersiz hem de fazlasıyla tanıdık biri Ülker. Kocasından şiddet görmüş, gidecek yeri olmadığından
bu eziyeti yıllarca sineye çekmiş bir kadın.
Derken, bir gece evini terk eder. Yeni bir yaşam alanı ararken can havliyle bir hastaneye sığınır ve orada kalabilmek için kimsesiz insanlara refakatçilik etmeyi iş edinir. “Ağlayanın bir, gülenin bin derdi var,” diyen Ülker, keskin mizah duygusunu savunma sanatı olarak kullanıp hayatta kalmanın yollarını arar.
2012 yılında Hanımların Dikkatine ile Yunus Nadi Öykü Ödülünü, 2018 yılında Kul ile Orhan Kemal Roman Ödülünü kazanan Seray Şahiner, Ülker Abla ile Türkçe edebiyata yeni bir ses, çok güçlü bir kahraman armağan ediyor!
Seray Şahinler kimdir?
1984 yılında Bursa’da doğdu, İstanbul’un Aksaray semtinde büyüdü. İlköğrenimini Oruçgazi İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu.
Yazmaya küçük yaşta ailesinin yönlendirmesi ile başladı. Ortaöğrenim yıllarında öykülerini yayımlamak için dergiler ve fanzinler çıkardı. Üniversite ilk yılından itibaren Hayvan dergisinde muhabirlik yaptı. Üçüncü sınıf öğrencisi iken Gelin Başı isimli öykü dosyası Varlık dergisinin düzenlediği 2006 yılı Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde “dikkate değer” bulundu ve böylece ilk kitabı Gelin Başı, 2007 yılında Can Yayınları’nca yayımlandı.
Yeşilçam sosyolojisine özel ilgisi nedeniyle sinema alanında yüksek lisans yaptı. 2011’de “60’lar Türk sinemasında Orhan Kemal senaryolarında zenginlik teması” başlıklı tezi ile Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden, Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesi aldı. Birgün gazetesinde kültür-sanat muhabirliği yaptı. Muhabirlik deneyimi, insanların gündelik hayatta kullandığı üsluba hakim olmasını sağladı. Uzun süre gitar ve resim dersi aldı, izcilik ve dağcılık yaptı. Bir dönem garsonluk, annesinin konfeksiyon atölyesinde el işçiliği ve makinecilik yaptı. Sırrı Süreyya Önder’e senaryo asistanlığı yaptı. 2013-2017’de edebiyat ve mizah dergisi OT‘un yazarları arasındaydı.
2008’de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen “Yedi Tepeli Aşk” oyununda, “Gelin Başı” kitabında yer alan üç öyküsü sahnelendi.2010-2011 sezonunda “Gelin Başı”ndaki öykülerden uyarlanan “İadesiz Taahhütsüz” adlı oyun, Tiyatro Boyalı Kuş tarafından sahnelendi. Kitap, 2015 yılında Fransızca’ya çevrildi.
İkinci öykü Hanımların Dikkatine, 2011 yılında Can Yayınları’nca yayımlandı. Şahiner, ‘Hanımların Dikkatine’ adlı öykü kitabı ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görüldü.
2017 yılında yayımlanan ‘Kul‘ adlı romanı, 2018 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü’ne layık görüldü. Eser, Malayalamca’ya çevrildi ve tek kişilik oyun olarak Toy İstanbul tarafından sahnelendi.
İlk romanı Antabus, 2014’te yayımlandı. Fransızca, İtalyanca ve Arapça’ya çevrildi. Eser, romandaki kadın karakter üzerine kurulu tek kişilik bir oyun olarak aynı adla tiyatroya uyarlandı ve Semaver Kumpanya tarafından sahnelendi. Şahiner, bu oyun ile 2016 Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne değer görüldü.
Birgün gazetesi ve OT dergisinde yayımlanmış kurgu-dışı metinlerinden oluşan bir seçki Reklamı Atla (2017) adıyla kitap olarak yayımlandı. Her biri bir iletişim aracını odağa alan 12 öyküsünün bir araya geldiği Hepyek adlı öykü kitabı 2019 yılında Everest Yayınları’ndan çıktı.
Antabus romanındaki karakterlerden biri olan, erkek zulmü ile hırpalanmış Ülker Abla karakterinin baş kişisi olduğu Ülker Abla romanı 2021 yılında yayımlandı.